Koninklijke Kynologische
Vereniging Brabo vzw

Genieten met uw hond

Dog dancing, of zoals in de volksmond Doggy Dance, is een hondensport waarbij je met je hond een routine op muziek danst. Om met je hond te kunnen dansen is het de bedoeling dat je je hond een hele boel oefeningen en kunstjes aanleert, wat ook in het begin het leeuwedeel van de training uitmaakt. Er zijn talloze oefeningen die de hond kan leren, een hond kan bijvoorbeeld geleerd worden om te rollen, te buigen, door iemands benen te zigzaggen of rondjes om zijn as te draaien. Als de hond genoeg oefeningen kent dan wordt er een routine uitgewerkt en muziek gekozen. De oefeningen die de hond laat zien worden aangepast op de muziek. Ook de handler danst op de muziek, maar de nadruk ligt bij de hond. Door het samenspel van hond, handler en muziek kan een heel mooi geheel ontstaan!

Dog dancing is een jonge hondensport, maar het wint snel aan populariteit in zowel het binnen- als het buitenland. Dog dancing heeft dan ook een aantal kenmerken die deze sport geweldig maken. Zo is de sport heel afwisselend voor zowel de hond als de handler. Bij dog dancing zijn er een oneindig aantal oefeningen die je de hond kunt leren. Er zijn geen vaste oefeningen die de hond moet kennen en alle oefeningen zijn toegestaan zolang ze geen gevaar opleveren voor de hond. De hond hoeft dus niet telkens dezelfde oefeningen uit te voeren en je kunt altijd bezig blijven om je hond iets nieuws te leren. Vooral voor snel lerende honden is dit een uitkomst omdat deze honden zich snel gaan vervelen bij gewone gehoorzaamheidscursussen. Maar ook voor de handler is het afwisselend. Bij de dog dancing is het niet alleen de bedoeling dat je de hond goed traint, maar het is ook de bedoeling dat je zelf danst, dat je op de maat loopt, dat je een goede choreografie maakt en dat je de ring goed gebruikt.

Verder is het leuke aan dog dancing dat alle honden geschikt zijn om deze discipline te trainen. Het maakt niet uit wat voor ras de hond is of hoe oud hij is. Zo is het voor jonge en oude honden bijvoorbeeld niet goed op de achterpoten te lopen of om te kruipen maar er blijven genoeg oefeningen over die deze honden wel kunnen leren. Ook kun je de oefeningen aanpassen aan wat de hond leuk vindt. In andere hondensporten zie je vaak dat alleen de snel lerende honden aan de top lopen, maar in de dog dancing wordt er rekening gehouden met het ras van de hond. Zo moet een border collie moeilijkere oefeningen laten zien om dezelfde punten te krijgen dan bijvoorbeeld een shih-tzu. Hierdoor blijft het voor iedereen leuk om aan wedstrijden mee te doen.

Wat hebt u zeker nodig?
  • een berg lekkere snoep (bv kip of zwanworstjes) en een clicker
  • uw hond z’n favoriete speeltje (liefst trekspelletjes)
  • een goed passende halsband en leiband
  • een dekentje waar de hond op kan gaan liggen
  • motivatie en een gezonde portie humor
Wie mag er meedoen?
  • alle rassen, alle leeftijden zijn welkom.
  • ook kinderen die met hun hond willen dansen zijn welkom, maar dit is steeds in overleg met het bestuur én onder begeleiding van een ouder
  • honden moeten een minimale basis gehoorzaamheid hebben: komen op bevel, zitten, liggen, staan en volgen aan de leiband zijn belangrijk
Uren
DD-Zondag
14.00
DD Startklas
14.00
14.30
14.30
DD Seniorenklas
14.30
15.00
15.00
DD Brevetklas
15.00
15.30
15.30
16.00
16.30

DD-Zondag

Geen lessen beschikbaar!
Links
Facebook pagina klik hier