Koninklijke Kynologische
Vereniging Brabo vzw

Genieten met uw hond

Historiek van onze club

Brabo is niet alleen één van de grootste Belgische kynologische verenigingen, het is ook een club met een rijke geschiedenis binnen de kynologie (leer van honden in het algemeen). 

De vereniging zag het levenslicht in het jaar 1967 en sindsdien is Brabo altijd zeer actief geweest en zijn er zeer veel initiatieven van K.V. Brabo overgenomen door andere clubs.

Als eerste activiteit is K.V. Brabo begonnen met een hondententoonstelling in te richten in het jaar 1967. Spoedig nadien werd er in de club gestart met het gehoorzaamheidsprogramma in ons toenmalig clubhuis “De Melkerij” van het Peerdsbos in Brasschaat.  In 1977 was Brabo ook de eerste Belgische club die de nieuwe discipline agility aan kon bieden.  De aanzet werd hiervoor gegeven door Mr. E. Vanherle die op de Crufts voor het eerst agility zag en de hand kon leggen op de tekeningen van de verschillende toestellen. In september 1977 slaagde K.V. Brabo er dan ook in om als eerste een demonstratie agility te geven op de jaarlijkse Brabo Show, waarna de lessen hierin begonnen op de club.

In de loop van de jaren is de club verschillende malen van locatie veranderd waaronder een voetbalveld in Kapellen en een voetbalveld in Zandvliet. Dit veranderde in 1995, want sindsdien is de bakermat van Brabo een stukje van het militaire domein van Brasschaat.  Vlak achter het containerpark werd een mooi terrein in concessie gegeven aan onze vereniging, waarna er een groot en mooi clubhuis op werd gebouwd door de vele bereidwillige leden. Momenteel beschikt K.V. Brabo over één van de mooiste terreinen met een ruim en gezellig clubhuis. In 1999 werd er dan nog een stuk bijgebouwd aan het clubhuis en werd er eveneens begonnen aan de heraanleg van het agility en puppyterrein.

Vanaf 1995 bouwde Brabo ook mee aan de nieuwe discipline flyball.  Deze bijzonder sportieve discipline waaide in de jaren ’90 over vanuit de Angelsaksische landen, en ook Brabo stond van meet af aan aan de wieg met hun flyballteam de Thunderdogs.  Reeds 25 jaar is dit team actief op bijna alle nationale wedstrijden, en draaien ze de laatste jaren opnieuw mee aan de absolute top met bijvoorbeeld een zesde plaats op het eerste FCI Wereldkampioenschap in 2018 te Frankrijk. 

Een andere nieuwe discipline in hondenland is Dog Dancing en ook dit bieden we aan op K.K.V. Brabo sinds 2010.

Jaarlijks worden er op onze terreinen ook wedstrijden georganiseerd in bovenstaande disciplines.

Showtraining wordt ook reeds lange tijd op dinsdagavond gegeven in ons clublokaal waar liefhebbers van hondententoonstellingen kunnen oefenen om hun honden op een optimale manier te presenteren op shows.

In het jaar 2016 werd de 50ste editie van onze show gehouden en in 2017 vierden we ons 50-jarig-jubileum.  Sinds dan mag onze vereniging dan ook trots zijn op het officiële predicaat ‘Koninklijke’.

De Koninklijke Kynologische Vereniging Brabo blijft ook voor de komende 50 jaar uw partner voor al uw hondentraining !