Koninklijke Kynologische
Vereniging Brabo vzw

Genieten met uw hond

Overgangen
Van klas A naar klas B

Aangelijnd volgen : 20 punten
Beginnen met hond aan de voet, dan bevel volg.
Geleider en hond op rechte lijn voor de honden, aan het einde van de rij, rechtsom gewoon langs achter terug, eindigen met hond in voet.
Er moet gewerkt worden met een leiband die soepel doorhangt, en tijdens de oefening mag de geleider met zijn hond praten.
Voorstellen – Sociaal zijn : 10 punten
De geleider toont aan de examinator de tanden van de hond, en de examinator moet de hond kunnen betasten. Tijdens deze oefening mag de geleider met zijn hond praten, geruststellen en helpen.
Ter plaatse blijven : 10 punten
Met hond aan de voet, geeft geleider bevel om te liggen. Geleider doet 1 grote stap rechts, en maakt rustig een cirkel rond de hond. Hier krijgt men max. 2 herkansingen indien de hond van houding verandert.
Oproepen : 15 punten
Hond aan de voet. Geleider geeft bevel “Blijf” en geeft eventueel leiband aan de instructeur. Geleider plaatst zich op 5 meter in een rechte lijn voor de hond, en roept op teken van de instructeur zijn hond in “Zit voor”
Houdingen : 15 punten (5 punten per houding)
De houdingen zijn : liggen, zitten en recht.
Max 3 bijbevelen per houding, ofwel met stem of beweging. Leiband moet volledig doorhangen. Werken met de leiband, en de hond aanraken is verboden.
Apporteren : 15 punten
Hond moet zich naar de apport begeven en zeker interesse vertonen, en moet apport opnemen.
Touch : 5 punten
Geleider houdt lijn naast zich, hond moet lijn aanraken.
Teamwork: 10 punten
Totaal te verdienen : 100 punten

Van klas B naar klas C

Aangelijnd volgen : 20 punten
Beginnen met hond aan de voet + bevel volg. In rechte lijn voor de honden, aan het einde van de rij rechtsom in slalom terug; eindigen met hond aan de voet. Geleider mag tijdens de oefening niet praten met zijn hond. Elk bevel met zowel stem als houding kost strafpunten.
Voorstellen – sociaal zijn : 5 punten
Geleider toont tanden van de hond en laat hond betasten. Hond moet rustig blijven, er mogen geen bijbevelen gegeven worden.
Ter plaatse blijven : 10 punten
Hond aan de voet – bevel om te liggen. Leiband op de grond, geleider plaatst zich op 5 m voor de hond en dit gedurende 1 minuut.
Oproepen : 10 punten
Hond aan de voet. Lijn afdoen. Bevel “blijf”. Geleider plaatst zich op 10 m afstand. Roept op teken van de instructeur hond in “Zit voor”
Apporteren : 15 punten
Hond aan de voet, leiband afnemen, op teken van instructeur apport werpen op +/- 10 m. Hond moet het voorwerp brengen. Geleider mag max. 3 meter achteruit lopen.
Houdingen : 15 punten
De houdingen zijn : liggen, zitten en recht. Met max 3 bijbevelen per stand met stem of beweging. Leiband moet volledig doorhangen. Werken met leiband en aanraken van de hond is verboden.
Los volgen : 5 punten
Is de start van aangelijnd volgen, je mag praten tegen de hond
Touch/plaats: 10 punten
Hond moet op enkele meters naar lijn/plaats gaan(touch)
Teamwork: 10 punten
Totaal te verdienen : 100 punten

Van klas C naar D of debutanten

Na het afleggen van een socialisatie test kan je gaan voor het brevet gehoorzaamheid.

Voor deze overgang moet men het gehoorzaamheidsbrevet behalen.

Om mee te kunnen doen aan de overgangen moet u volgende stappen ondernemen:
• U vraagt het overgangsformulier aan de verantwoordelijke van de “basis opleiding gehoorzaamheid” en u laat dit invullen na de les door de instructeur van de klas
• U bezorgd dit formulier terug voor het einde van de maand aan de verantwoordelijke van de “basis opleiding gehoorzaamheid”.
• De eerste zondag van de maand, of de woensdag die daar op volgt neemt u deel aan de overgang. U mag dit slechts eenmaal doen per maand. U werkt de overgang af in uw eigen klas of in een klas hoger. De beoordeling gebeurt door de verantwoordelijk van de “basis opleiding gehoorzaamheid” samen met de instructeur van de hogere klas. De verantwoordelijke neemt de eindbeslissing en baseert zich daarvoor op de adviezen van de beide instructeurs.
• De deelname kan enkel doorgaan wanneer een geldige lidkaart voorgelegd wordt.